{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


De man die rond de wereld reist zonder te vliegen

Travel Festival Thor Once Upon Again

Once upon a saga...

Het hoofdpersonage in dit verhaal is Thor Pedersen uit Denemarken. Hij maakt momenteel een indrukwekkende tocht: elk land ter wereld bezoeken tijdens een doorlopende reis - zonder te vliegen! Hij is al 7 jaar onderweg, maar nu het eindpunt steeds dichterbij komt, reflecteert hij op de reis die hij tot nu gemaakt heeft! Dit is zijn verhaal. 

De status van zijn reis vandaag

Thor vertrok vanuit Denemarken op 10 oktober 2013 en is constant onderweg geweest sinds dan. Vandaag bezocht hij al 194 van de 203 landen, maar sinds hij in Hong Kong toekwam op een containerschip in januari is hij daar niet meer weggeraakt. Hij mist nog 9 landen om zijn reis rond de wereld zonder te vliegen tot een goed einde te brengen. Die landen zijn Palau, Tuvalu, Vanuatu, Samoa, Tonga, Nieuw Zeeland, Australië, Sri Lanka en de Maldiven.

We gaan even terug naar het begin

We schrijven het jaar 2013, Thor heeft een goede job in de logistieke en scheepsindustrie. Op een dag leest hij een artikel waarin hij ontdekt dat niemand ooit alle landen ter wereld bezocht zonder te vliegen. Voor iemand waarvan reizen de grootste passie is, klinkt dat zeer intrigerend. Tegelijkertijd klonk er een stem in zijn hoofd die hem vertelde dat hij al te oud was om zo'n gigantische reis te ondernemen. 

Het idee bleef echter in zijn hoofd spoken en op een dag nam Thor de beslissing dat hij de eerste mens ooit wou zijn die erin slaagde deze reis te maken. Hij dacht eerst dat de reis ongeveer 3-4 jaar zou duren en hij kreeg vanaf het begin hulp van enkele goede vrienden. Deze hulp is cruciaal gebleken om te geraken waar hij vandaag is, en zijn dankbaarheid hiervoor kan hij ook moeilijk in woorden uitdrukken. 

Het doel van het project - en hoe dat doel veranderde onderweg!

Het doel van dit project was vanaf het begin elk land bezoeken zonder te vliegen en natuurlijk een gigantisch avontuur te beleven onderweg. Het evolueerde al snel van een 'landen-project' naar een 'mensen-project': mensen, cultuur en schoonheid in al haar vormen promoten werd al snel de prioriteit. Dit had als doel om de mensen te tonen dat er veel meer in de wereld is dan wat we zien op het nieuws. 

Tegelijkertijd evolueerde Thor's project in een 'motivatie-project' met als doel mensen te motiveren om nooit hun dromen op te geven, maar eerder hun passie te volgen, wat die ook mag zijn. Dat is ook de perfecte omschrijving van hoe Thor in het leven staat.  

Hoe ziet een dag eruit van een full time solo reiziger?

Thor houdt graag zijn opties open tijdens het reizen. Alhoewel hij, per definitie, solo reist is hij nauwelijks alleen. Hij ontmoet vaak mede-reizigers op de trein, in de bus of ergens aan een grens. Ze reizen dan vaak samen voor een halve, een volle of enkele dagen tot hun wegen elkaar scheiden. 

In Hong Kong, waar je hem nu kan vinden, nodigen mensen Thor vaak uit om te gaan hiken, iets te eten, naar een feestje te gaan of om gewoon wat rond te hangen en kennis uit te wisselen. Thor is gelukkig sociaal en gemakkelijk in de omgang. Dat moet ook wel als je 7 jaar aan een stuk reist - vaak helemaal alleen. 

Hij krijgt ook vaak bezoek van vrienden die vanuit Denemarken hem komen bezoeken. Zijn toekomstige echtgenote heeft hem ook maar liefst al 21 keer bezocht tijdens zijn tijd in het buitenland - meer daarover later. 

Niet alles is rozengeur en maneschijn als een full-time reiziger!

Thor legt uit dat er heel wat administratie komt kijken bij zo'n reis rond de wereld. Zaken die de meeste mensen zouden uitputten na een tijd. Busritten plannen, treintickets kopen, tijdlijnen creëren, budgetten afstemmen, accommodatie vinden, ambassades bezoeken etc. Al deze regelingen nemen ook heel wat tijd in beslag, maar Thor is op een missie. Hij is vastberaden om deze missie tot een goed einde te brengen. Dat vergt discipline en overzicht. Hij heeft beide!

"I denk dat de meeste mensen kiezen voor sightseeing, het strand of het casino moesten ze weten hoeveel administratie dit project vereist!"

Thor Pedersen - Once Upon A Saga

Hoe hou je een budget in de gaten als je 7 jaar reist?

De vraag die het meest gesteld wordt tijdens een 7 jaar durende reis is natuurlijk hoe het mogelijk is om zo lang een budget beschikbaar te hebben.

Thor heeft zichzelf een budget van 20USD per dag. Hiermee betaald hij transport, eten, accommodatie en visums. Ja, je leest het goed: 20$. Dat klinkt niet veel en is zeker geen geschikt budget voor een flashpacker. 

Maar als je je strikt aan je budgetten kan houden dan lukt dit gegarandeerd. Thor verklaard dat sommige landen natuurlijk duurder zijn dan anderen, maar de vuistregel bleef altijd 20$ per dag en dat is tot nu toe altijd gelukt, met ook wat sponsors en hulp van vrienden en familie. Dat betekent niet dat hij nooit een pintje gaat drinken of eens naar de cinema gaat, maar hij spaart dan gewoon wat extra op andere dagen. Hij heeft ook een paar goede tips hoe je binnen dat budget kan blijven.

Als je reist met lokaal openbaar vervoer kies dan voor de "chicken bus" en niet voor de luxueuzere busdienst. Dat betekent geen airco, hoogstwaarschijnlijk geen of kleine raampjes, veel geluid, een miljoen stops onder de baan en het duurt vaak 5 keer langer dan als je kiest voor luxe transport... maar het is goedkoper!

Op vlak van eten heeft Thor een kristalheldere tip: eet street food! Het is veel goedkoper. Als je je in een iets duurder land bevindt ga dan gewoon naar de supermarkt en koop brood, kaas en een paar tomaten en ga picknicken in een park!

Ook een accommodatie kan je goedkoop regelen, maar dan mag je wel niet te kieskeurig zijn waar je slaapt. Couchsurfen is een populaire optie maar je hebt natuurlijk ook hostels in verschillende prijsklassen. Daar krijg je meestal ook nog ontbijt en Wifi bij ook!  

Visums zijn vaak kostelijk en kunnen makkelijk tussen de 15 en 200 USD kosten. Natuurlijk moet je deze niet zo vaak kopen (als je 7 jaar aan een stuk reist), dus de gemiddelde kost per dag blijft vrij laag.

"Waar er mensen zijn, is er transport en geraak je altijd van A tot B. Zelfs in de duurste landen zijn er locals die dingen goedkoop willen doen. En ja, voor de laatste 7 jaar was dit mijn leven..."

Thor Pedersen - Once Upon A Saga

Die ene keer in Congo...

Als het over transport gaat, heeft Thor wel enkele verhalen te vertellen. Vooral in Afrika maakte hij enkele vreemde situaties mee toen hij van A naar B probeerde te geraken. 

Er was bijvoorbeeld die ene keer in Congo toen hij op een dag besloot verder te reizen naar het buurland Gabon. Uiteraard was er net op die dag een referendum en dat leidde tot een algemene paniek bij de lokale bevolking omdat zij onrustigheid verwachtten in de steden. Op 1, 2, 3 was al het openbaar vervoer volledig volgeboekt. Zoals Thor zegt: "Het is in zulke situaties dat de vrachtwagens worden gebruikt!"  

Thor en een medereiziger kregen 2 zitjes achteraan in de vrachtwagen. Ze reden langs hobbelige, stoffige wegen tot ze volledig bedekt waren in stof en bij aankomst eruit zagen als geesten. Maar zelfs in zulke ellendige situaties kunnen prachtige dingen gebeuren. Uit het niets begon een vrouw uit de truck op haar waterfles te lappen terwijl ze zong en voor Thor het goed en wel besefte zat de hele truck met zeker 40-50 mensen samen te zingen terwijl ze genoten van een prachtige zonsondergang. Een prachtig moment in een prachtige omgeving. Maar het ellendige gevoel dat hij eerder voelde kwam snel terug eens de zon was ondergegaan en iedereen stopte met zingen. Dat duurde nog 2 volle dagen vooraleer hij zijn eindbestemming had bereikt.  

Deze korte anekdote toont veel over Thor en zijn project. Hij kon gerust een andere dag kiezen om te reizen, of een andere manier van reizen, maar hij koos ervoor zijn origineel plan te volgen en het leverde hem een tof verhaal op. 

Wanneer je vertrekt op een reis als deze kan je tegenslagen als degene hierboven beschreven natuurlijk verwachten. Het is oncomfortabel en duurt een eeuwigheid. Maar de voordelen (ja, deze zijn er ook) aan slow travel zoals dit, is dat je het land waarin je reist echt opneemt, meer dan je normaal zou doen. Je hebt tijd om na te denken over het land waar je reist en krijgt de kans te communiceren met de lokale bevolking of een andere reiziger die zich toevallige naast jou komt nestelen. Zoals Thor zegt: "Een vreemde is gewoon een vriend die je nog niet had ontmoet." 

Hoe reizen een levensles werd

Thor reist niet zomaar al 7 jaar rond. Tijdens zijn tijd in het buitenland heeft hij heel wat kennis opgedaan van elk land dat hij bezocht. Deze kennis en ervaringen kalmeren hem wanneer bepaalde gebeurtenissen uit de wereld in de media komen. Zoals hij zegt:

"Alhoewel bepaalde mensen getroffen worden door de gebeurtenissen die zich in de wereld afspelen, moet je beseffen dat de meeste mensen in deze landen een gewoon leven leiden. Ik ging naar het platteland van deze landen en zag dat mensen ongeveer overal hetzelfde zijn. Moeders houden van hun kinderen, mensen worden verliefd, sommige maken afbeeldingen om deze op social media te posten..."   

Bovenop het uitbreiden van zijn mindset, werkt Thor er ook aan om zijn netwerk uit te breiden en dat is na 7 jaar gigantisch! Al deze mensen kunnen op hem rekenen in de toekomst op welke manier dan ook, net zoals zij hem geholpen hebben tijdens zijn reizen. Voor wat, hoort wat.

De grote vraag: Wat gebeurt er wanneer dit project op zijn einde loopt?

Het is niet echt een verrassing dat, na zoveel jaar onderweg te zijn, het Thor zijn ambitie is om te settelen wanneer hij terug is. Tegen dan zal hij al getrouwd zijn, of toch op zijn minst op het punt staan om te trouwen. Hij verlangt ernaar om zich te omringen met zijn vrienden en familie en eventueel zelf een gezin te stichten. 

Het doel is om terug naar huis te keren, diep in en uit te ademen en te genieten van het feit dat deze immens lange reis ten einde is. Dat er geen druk meer op zijn schouders ligt om dit geschift project tot een goed einde te brengen. Dat hij niet langer meer moet nadenken waar hij nu naartoe moet en dat hij niet langer maanden moet wachten op een visa om in een bepaald land binnen te geraken. 

Dat betaalt natuurlijk nog niet de rekeningen. Thor hoopt dat hij zijn project uiteindelijk in een boek kan gieten. Dat boek zou zichzelf moeten schrijven aangezien hij nu al over oneindig veel reisverhalen beschikt. Naast een boek zou hij ook graag een motivational speaker worden op scholen en universiteiten. Uiteraard komt hier idealiter ook wat reizen bij kijken. 

Alhoewel Thor binnenkort de eerste persoon ooit wordt om elk land in de wereld te bezoeken zonder vliegen, geeft hij wel toe het lang nog niet allemaal gezien te hebben. Er zijn nog zoveel plaatsen om te bezoeken en dingen te zien. Op zijn bucketlist find je nog de Galapagos eilanden, Paaseiland en Alaska. Als je denkt dat Thor het reizen nu beu is, ben je helemaal verkeerd. 

Een geduldige vrouw wacht thuis

Ondanks het feit dat hij al bijna 7 jaar onderweg is, is Thor niet single. Dit is vrij verrassend als je weet dat de reis van 3-4 jaar al verlengd is tot bijna 7 jaar (zonder direct einde in zicht).

Ondanks het kleine detail dat hij al bijna een decennium weg is, heeft Thor een verloofde die thuis op hem wacht in Denemarken. Ze bezocht hem al 21 keer in totaal en Thor heeft een zeer specifieke regel. Die zegt dat hij hem scheert elke keer ze op bezoek komt (zoals je ziet op de foto). Maar zoals je ook kan zien op de recente foto die van hem werd genomen in Hong Kong, komt zijn baard nu bijna tot aan zijn borst. Hij heeft haar al een jaar bijna niet gezien. Toch geeft Thor zijn droom niet op! Zoals hij zelf steeds tegen zijn volger zegt: "The saga must continue..."

Wil je de volledige travel talk zien met Thor?

We hadden zoveel geluk om Thor te gast te hebben op ons Travel Festival. Als dit artikel niet genoeg is kan je ook de volledige sessie bekijken als je de link volgt. Je hoeft je gewoon even kort aan te melden (duurt niet langer dan 1 minuut) en je krijgt onmiddellijk toegang tot de webinar!  

Bekijk het hier!

alt

Stel je eigen reis samen!

Wil jij je eigen reis samenstellen? Zo doe je dat:

  1. Jij vertelt ons waar je heen wilt en wat je graag wilt doen en zien
  2. Wij gaan op zoek naar de leukste opties en beste prijzen
  3. Samen stellen we de reis van je dromen samen!

We controleren je reisschema, helpen je om dit binnen jouw opgegeven budget te realiseren én delen onze reistips met je. Helemaal gratis en helemaal vrijblijvend.

Begin hier

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?