Waarom slow travel?
Kies je voor slow travel dan kies je ervoor jezelf volledig te verliezen in een nieuwe plek zonder enige verplichtingen. Klinkt relaxerend, maar eigenlijk is dit één van de fundamenten van onze moderne manier van reizen. Over de jaren heen hebben we dit aspect van reizen echter meer en meer naar de achtergrond verdrongen. Slow travel probeert dit proces tegen te gaan. Wat zijn nu de voordelen van slow travel?
Tijd om je batterijen op te laden
Reismoeheid, toeristenburnout, noem het wat je wil, de meeste onder ons hebben al iets gelijkaardigs ervaren en het is vaak niet aangenaam. FOMO (fear of missing out) zorgt ervoor dat we onze reizen helemaal volgepland zijn met veel te veel activiteiten en tussenstops. Je komt terug van reis met het gevoel dat je een vakantie nodig hebt. Kies je voor slow travel dan maak je dit niet mee.
Word één met de omgeving
Dankzij slow travel maak je sneller een betekenisvolle verbinding met de natuur en mensen die je omringen, alsook met jezelf. Laat die gids maar vertellen en ga waar je eigen nieuwsgierigheid je brengt. De perfecte manier om deze verbinding aan te gaan is door middel van vrijwilligerswerk, ofwel met dieren en natuur of met mensen in nood. Het geeft voldoening aan alle betrokken partijen en zal ervoor zorgen dat jij je altijd met die ene plek verbonden voelt.
Het steunt lokale gemeenschappen
Als je traag gaat, ga je lokaal. Verbreek je banden met het globale en focus je volledig op je connectie met de lokale gemeenschap. Je steunt niet alleen de plaatselijke economie maar leert ook de plaatselijke cultuur beter kennen. Win-win situatie!
Je reisbudget krijgt een boost
Wanneer je van de gebaande paden reist en de wereld tegemoet reist met een slow travel mindset kan je vrij goedkoop rondkomen. Hoe dan? Simpel gezegd, vermijd tourist traps en leef alsof je daar al je hele leven woont. Slaap een nachtje in een homestay, huur een appartement in een minder populair stadsdeel, ga naar de supermarkt en kook je eigen avondeten met lokale producten.
