{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Het project: Madagaskar

Vozam kwekerij bij het myclimate initiatief in Madagaskar

Terug naar een Groen Eiland met zonne-energie in Madagaskar

Om CO2-uitstoot te verminderen en de snelle ontbossing in Madagaskar tegen te gaan, ondersteunt myclimate de productie en distributie van efficiënte en klimaatvriendelijke fornuizen op zonne-energie. Leerlingen onderwijzen over milieubescherming en klimaatvriendelijk koken, evenals één kiemplant planten per verkocht fornuis maken deel uit van dit project.

Myclimate Madagascar Initiative Parabolic Cookstove Training Cover
Het project in het kort
Projecttype: Efficiënte fornuizen, Solar. Projectlocatie: Madagaskar. Jaarlijkse CO₂-reductie: 269.621 ton. Situatie zonder project: verbruik van niet-hernieuwbaar brandhout en houtskool.

Het project voor emissievrije zonnekokers

Onze partner myclimate werkt samen met de Zwitsers-Malagassische organisatie ADES (Association pour le Développement de l'Energy Solaire). ADES produceert sinds 2002 zonnekokers in Madagaskar en verkoopt ze tegen een gereduceerde prijs aan lokale huishoudens. Sinds 2010 heeft het project de activiteiten uitgebreid over het hele eiland en zijn er ook efficiënte kookfornuismodellen. Deze kunnen perfect gebruikt worden wanneer de zon niet schijnt voor het gebruik van zonnekokers.

Tegenwoordig heeft ADES een portfolio van negen verschillende modellen voor zonne-energie en efficiënte fornuizen. Voor huishoudens en voor institutionele en commerciële klanten zoals scholen, kindertehuizen en ziekenhuizen. Het project heeft productie- en distributiecentra voor fornuizen over het hele eiland om klanten in Madagaskar te voorzien. Sinds 2017 rijdt er een vrachtwagen als mobiel promotie- en informatiecentrum in landelijke gebieden in het noorden van Madagaskar.

Het milieueducatieprogramma

ADES organiseert verschillende evenementen om de bevolking meer bewust te maken van milieu- en gezondheidsbescherming, gezond eten en zuinig koken. Met een innovatief milieueducatieprogramma brengt ADES schoolkinderen en hun leerkrachten dichter bij de Malagassische fauna en flora en motiveert hen om milieuvriendelijk te handelen.

De klimaatvriendelijke fornuizen besparen tot wel 50 procent van het houtskool- of brandhoutverbruik, wat resulteert in waardevolle geldbesparingen voor het huishoudbudget en tijdsbesparing vanwege het minder vaak verzamelen van brandhout. Vooral vrouwen en kinderen profiteren van de emissievrije zonnekokers en de schonere verbranding van de efficiënte fornuizen door minder blootstelling aan rook tijdens het koken.

De verspreiding van efficiënte fornuizen is een effectief middel om de snel voortschrijdende ontbossing in Madagaskar tegen te gaan en de CO2-uitstoot door het gebruik van niet-hernieuwbare biomassa te verminderen. Bovendien financiert ADES één boom voor herbebossing elke keer dat een fornuis wordt verkocht.

Dit project ondersteunt 10 Sustainability Development Goals:
SDG 1: Meer dan 1,2 miljoen mensen profiteren onder meer van lagere brandstofkosten (24 EUR besparing per huishouden per jaar). SDG 3: Vooral vrouwen en kinderen profiteren van een betere luchtkwaliteit. SDG 4: Tijdens 712 schoolbezoeken zijn bijna 80.000 leerlingen en ongeveer 3.500 leraren geïnformeerd over klimaatbescherming en schoon koken SDG 5: Vooral vrouwen en meisjes hoeven minder tijd te besteden aan het verzamelen van brandhout en het onderhouden van het kookvuur. SDG 7: 212 220 zonne-energie en efficiënte fornuizen zijn geproduceerd en verkocht. SDG 8: 138 vaste medewerkers en diverse stageplaatsen. Nog eens 143 banen bij lokale leveranciers en ongeveer 100 onafhankelijke fornuisretailers. SDG 12: 9 verschillende fornuismodellen worden lokaal geproduceerd met lokaal materiaal in 8 centra. SDG 13: Elk fornuis bespaart ongeveer 1,7 ton CO2 per jaar en 2,3 ton hout of 0,7 ton houtskool. SDG 15: Tot nu toe 1,7 miljoen ton hout bespaard, wat overeenkomt met 8.810 hectare bos. SDG 17: Technologieoverdracht en technologische zelfredzaamheid
Lees hier meer over de doelstellingen

"Mijn oma vertelde mij: Madagaskar was vroeger een groen eiland. Tegenwoordig is het een rood eiland."

Eléonore, echtgenoot van Luc Rado Rabotoson, projectmedewerker, over ontbossing.

Voortdurend technische verbeteringen

De zonnekokers zijn ideaal voor traditioneel Malagassisch eten te bereiden zoals rijst, maïs, maniok, vleessoep of kip. Deze nieuwe manier van koken vereist echter een verandering in kookgewoonten. Hiervoor heeft ADES speciale trainings- en bewustmakingsprogramma's ontwikkeld om een passend en gemakkelijk gebruik van de zonnekooktechnologie te garanderen.

Sinds 2017 wordt biomassa gebruikt in plaats van brandhout in de verbrandingskamers. Deze zogenaamde artemisia-briketten zijn één meter lang, wegen 10 kilo en zijn gemaakt van de resterende biomassa van het productieproces van anti-malariamiddelen. Samen met de introductie van een semi-industriële productie kunnen de energiezuinige fornuizen niet alleen klimaatvriendelijker worden geproduceerd, maar ook op een meer efficiënte manier met betere kwaliteit.

Terug naar het overzicht

the cookstove in action in madagascar

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?