{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Tips voor op reis

Riksja-india-planning-tips-for-your-journey-cover

Tips voor op reis

Eindelijk is het zover, je grote reis gaat beginnen! Met welke zaken moet je rekening houden tijdens het reizen? Zeker als je alleen reist zullen er af en toe momenten zijn dat je er alleen voor staat. Wij helpen je vooraf al een handje op weg met enkele handige tips.

Babbelen over jouw reis? Kom langs

Bereikbaarheid

Internet en onze smartphones hebben ons een stuk bereikbaarder gemaakt, waar we ook zijn in de wereld. Buiten Europa kun je met wifi in de buurt altijd Skypen en Whatsappen. Echter is het nog altijd heel duur om met je eigen smartphone vanuit het buitenland te bellen naar België of lokale ondernemers (voor het boeken van bijvoorbeeld een kamer, tour of scooterhuur).

Daarom is het toch verstandig om een lokale simkaart aan te schaffen wanneer je lang op reis gaat. In de grotere steden kan je op elke hoek van de straat wel een winkeltje vinden waar je een lokale simkaart kan aanschaffen én installeren. Vraag desnoods in de winkel of ze je even willen helpen met installeren.

Eten en drinken

Op reis doe je vaak nieuwe, maar soms ook vreemde ervaringen op qua eten en drinken. De één is al wat avontuurlijker aangelegd en zal eerder iets nieuws proberen bij een stalletje aan de kant van de weg dan de ander. Probeer je in ieder geval te laten verrassen door het lokale eten en door de vele geuren en smaken die je tegenkomt.

Uiteraard zijn er veel apps te vinden waar je fantastische eetplekken mee kunt vinden in grote steden. In kleinere dorpen is dat vaak net iets lastiger. Onze tip: volg de locals, als het eten ergens niet goed is, zijn zij de eersten die het weten. 

Schoon drinkwater uit de kraan is niet in elk land beschikbaar, zeker niet in ontwikkelingslanden. Als je zeker wilt zijn van schoon water, koop dan altijd flessen en controleer ook even of ze niet al geopend zijn. Is dat het geval, vraag dan rustig een nieuwe fles die verzegeld is met plastic. Waar echt geen flessenwater te koop is, kun je altijd nog waterzuiveringstabletten gebruiken of een flesje of rietje met een waterfilter. Deze producten zijn te koop bij buitensportwinkels.

Shoppen en afdingen

Of je nu een souvenir koopt op een marktje in Bangkok, een paar schoenen in New York of een maatpak in Buenos Aires, vergeet niet dat je het de rest van je reis mee moet dragen in je backpack. Een te volle backpack is niet alleen een zware last, het telkens weer inpakken van je tas vraagt ook veel tijd. Probeer het echte shoppen dus uit te stellen tot aan het eind van je reis, of stuur tussendoor alvast wat spullen naar huis.

Tijdens het reizen zal je veel marktjes tegenkomen lokale producten en foute souvenirs. Ook al zijn wij het niet gewend om te onderhandelen over een prijs, in het buitenland is dit meer regel dan uitzondering. Waar je ook komt, overal gebeurt het net ietsje anders. Onderhandel alleen als je het product echt wil. Maak er een sport van en probeer op een prijs te komen wat jij er voor over hebt. Mocht je achteraf gezien toch te veel betaald hebben, accepteer dan je verlies. De verkoper heeft het geld hoogstwaarschijnlijk harder nodig dan jij. 

In Azië zijn heel veel neppe merkproducten te koop zoals horloges, schoenen, tassen, kleren en dvd's. Het is erg verleidelijk om deze producten te kopen gezien het feit dat ze 10 - 20 keer goedkoper zijn dan het origineel. Besef wel dat de kwaliteit ook veel slechter is dan het origineel en dat je problemen kan krijgen bij de douane als je terug aankomt in België. Ook het opsturen van namaakproducten naar huis is verboden. Wees dus gewaarschuwd!

Cultuurshock

In het begin van je reis kan het best even wennen zijn aan je nieuwe tijdelijke leefomgeving, zeker als je direct van huis naar India, China, Afrika of bepaalde landen in Latijns Amerika vliegt. De hitte kan ondraaglijk zijn en het verkeer een echte chaos. Je spreekt de taal niet, het eten is niet wat je ervan verwacht had en je hostel zit boven een dubieuze nachtclub. Als je nog geen 24 uur op je bestemming bent en het liefst meteen terug naar huis wilt, dan heb je mogelijk last van een cultuurshock.

Enerzijds is een cultuurshock niet echt een prettig gevoel, anderzijds is het ergens toch ook de reden waarom we reizen. We zijn namelijk juist op zoek naar nieuwe ervaringen, of we willen weg uit onze veilige omgeving die we soms zelfs als een sleur ervaren. De meeste reizigers met een cultuurshock hebben een aantal dagen nodig om zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen, waarna het onbestemde, ongemakkelijke gevoel vanzelf weer verdwijnt.

De enige manier om je voor te bereiden op de komende cultuurshock is door veel te lezen in je reisgids en op online blogs van andere reizigers. Zoveel mogelijk te weten komen over je bestemming en de dagelijkse gebruiken, kan helpen. Toch kan je een cultuurshock niet helemaal voorkomen.  Zie het als een extra ervaring, waar je ook weer uit leren kunt.

Reizen met respect

Als je op wereldreis gaat, kom je in aanraking met allerlei verschillende culturen, religies en tradities. Je kunt niet van alles op de hoogte zijn, maar probeer je toch in te lezen en je aan te passen aan de normen en waarden van de bestemming. Je bent immers te gast!

Als je een heilige plek bezoekt dien je je schouders en knieën te bedekken en soms ook je haar. Er worden soms doeken aangeboden, maar je kunt voor de zekerheid er zelf voor zorgen dat je een grote doek mee hebt om je altijd respectvol te kunnen kleden. En hebben de cultuur verschillen niet met kleding te maken, dan wel met vertrektijden van de lokale bus. Het gaat dus niet over goed en fout, maar meer over een andere beleving. Stel je flexibel op, je bent immer vrij!

Denk voor je op reis gaat ook na over bepaalde feestdagen in de landen die je gaat bezoeken. De sfeer in een land kan compleet anders zijn tijdens bijvoorbeeld de Ramadan. Winkels kunnen gesloten zijn tijdens pasen, nieuwjaar of andere lokale feestdagen.

Vertraging van jouw vlucht

Het kan natuurlijk altijd voor komen dat je vlucht vertraging heeft. En als dat best veel is en je daardoor een overstap mist, dan is het natuurlijk extra hard balen. Maar wist je dat je dat je dan vaak recht hebt op compensatie? Hier lees je er meer over compensaties bij vertraagde vluchten. 

Lokaal vervoer tijdens je reis

Het vliegtuig brengt je overal natuurlijk supersnel. Maar de charme van het lokale vervoer geeft je een veel betere ervaring en indruk over het land en haar lokale bevolking. En bovendien is het ook nog eens beter voor het milieu dan vaak te vliegen. Weten welke soorten lokale vervoer je allemaal hebt en wat de voor- en nadelen er van zijn? Dat lees je hier.

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?