{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Vanlife: de beste tips en mooiste bestemmingen

roadtrip-ccouple-in-car-reading-map-cover

Klaar om met de camper op reis te trekken?

Het is de vraag die menig reiziger bezighoudt: Hoe ervaar ik volledige vrijheid tijdens het reizen? Het is deze vraag die ons van de bekende paden laat reizen en ons naar de meest verlaten uithoeken van de wereld stuurt. Maar is er een betere manier om deze uithoeken te verkennen dan achter het stuur te kruipen van je eigen camper? Je reis kan zolang duren als de wegen lang zijn: oneindig! Jij kiest waar je gaat, waar je slaapt, wat je doet. Reizen in een campervan is reizen in complete vrijheid. Klaar om te vertrekken? Check zeker eerst een deze checklist en bekijk onze tips met de beste bestemmingen voor camper travel.

Campervan On Road
Vanlife: de webinar uit ons Travel Festival
Michel, onze KILROY reisexpert uit Nederland, is een ervaren camper reiziger. Tijdens ons Travel Festival een paar weken geleden vroegen we hem te praten over zijn ervaringen en hoogtepunten. Volg de link en luister naar wat hij te vertellen had.
Watch the sessions here!

Waarom vanlife iets voor jou is!

Nog niet zeker of het vanlife wel iets voor jou is? Laat ons beginnen met wat geheimen van een expert waarom reizen met een camper een top idee is: 

  • Ultieme vrijheid: Plannen? Welke plannen? Jij bent baas over de volledige route. Ongeacht welke route je ook uitstippelt, de kans is groot dat je onderweg zaken tegenkomt die je aandacht trekken en die je maar al te graag even wil bezoeken. En waarom zou je die kleine omweg niet maken? Je hebt alles wat je nodig hebt dichtbij dus of die omweg nu lang of kort is, je hoeft je helemaal geen zorgen te maken. Je rijdt letterlijk met je bed rond. Waar de nacht ook valt, je slaapt comfortabel. 
  • Goedkoper op lange termijn: Een camper huren kan duur lijken, maar als je alles even uitrekent spaar je uiteindelijk geld uit. Geen hotels, geen openbaar vervoer, geen restaurant elke avond en bedenk eens hoeveel tijd je uitspaart door de hele tijd onderweg te zijn en op niets of niemand te moeten wachten.
  • Wereld aan je voeten (of wielen): Eens je beseft dat je met een camper letterlijk kan gaan en staan waar je ook wil, zul je moeilijk nog op een andere manier reizen. Elk kleine weg kan verkend worden, elk nationaal park ligt op je route en je hoeft geen enkele zonsondergang of zonsopgang te missen. Er bestaat geen betere manier om een bepaald gebied echt te ontdekken dan met een camper.

   

Voor je vertrekt...

Sta je nu al te popelen om te vertrekken? Goed zo! Begin echter niet te pakken als een kip zonder kop. Bekijk eerst even deze checklist en check of je met alles in orde bent voor je vertrek. 

  • Internationaal rijbewijs: Check online of je er eentje nodig hebt voor de plek waar je naartoe reist. Indien ja, vergeet dit niet op voorhand aan te vragen.  
  • Ruwe planning: Ja we spraken inderdaad over ultieme vrijheid, maar je kan niet anders dan sommige dingen plannen: waar ga je heen, welk deel van het land (e.g. Canada is prachtig maar gigantisch), hoeveel weken huur je de camper ...
  • Credit card: Waar je ook heen gaat, je hebt een kredietkaart nodig om een camper te huren. 
  • Visum: Heb je een visum nodig voor het land waar je heen gaat? Aanvragen op voorhand! 
  • Lichte koffers: Je denkt misschien dat je alles kan inpakken omdat je het toch allemaal in de camper kan steken. Vergeet niet dat er in die camper al een bed, keuken en misschien badkamer is. De opbergruimte in een camper is altijd gelimiteerd.
  • Boek op voorhand: Campers zijn zoals vluchten, hoe langer je wacht, hoe duurder ze worden. Boek je camper best 6-10 maand op voorhand als je zeker de laagste prijs wil betalen. 
  • Check lokale wetten: Doe altijd een beetje research over de plek waar je heen gaat. Rijden ze er links of rechts? Kan je er wildkamperen? Heb ik een visum of internationaal rijbewijs nodig?  
  • Verzekering in orde?: Normaal gezien betaal je automatisch een verzekering als je een camper huurt. Bevestig dit even voor je boekt of vertrekt. Denk eraan dat de verzekering geen enkele kost dekt als je onder de invloed van alcohol of een andere illegale substantie rijdt. 

Types campers

Wanneer je denkt aan een camper zie je vast en zeker zo'n gigantische motorhome voor je die je kent van in de films. Gelukkig komen campers in alle maten en vormen voor. Ongeacht je budget of je rijervaring, er is een camper voor iedereen: 

  • Basic: Niet veel groter dan een stationwagen/break. Koop een matras, smijt ze achteraan en je hebt een slaapplek. Eten, koken en al de rest gebeurt buiten. 
  • Tussenmaat: De populairste optie. Een kleine keuken met frigo en slaapkamer. Soms zelfs een kleine badkamer. Je reist in alle comfort zonder je zorgen te maken over waar je kan parkeren.  
  • Ga voluit: Deze zie je niet zo vaak in Europa of Australië maar als je in Canada of de VS reist zie je die gigantische mobilhomes met meerdere slaapkamers en een volledig uitgeruste keuken en slaapkamer. De wegen in Canada en de VS zijn gemaakt voor deze mastodonten dus daar is het een plezier om er mee te rijden. 

Camper bestemmingen: Nieuw-Zeeland

De meest populaire bestemming bij alle camper reiziger is sinds het begin der tijden Nieuw-Zeeland. De stranden, de bergen, de glooiende heuvels, de lokale bevolking... Met een camper door Nieuw-Zeeland trekken is een unieke ervaring. Het enige nadeel is dat er zoveel te zien is dat, hoe lang je ook gaat, je altijd wel iets prachtig mist. 

Nieuw-Zeeland bestaat uit twee hoofdeilanden. Voor een camper trip rond Nieuw-Zeeland trek je best minsten 3-5 weken uit. Anders heb je niet genoeg tijd om beide eilanden te bezoeken en geloof mij, dat doe je beter wel. Ze zijn beide uniek en hebben heel wat te bieden.

Nieuw-Zeeland camper tips:

  • Department of Conservation: Deze overheidsinstantie creëerde gratis en prachtige camping plaatsen in het hele land. Je bent telkens omringd door prachtige natuur en ervaart zo het authentieke vanlife. 
  • Download zeker de CamperMate app. Op deze app vind je de mooiste routes en alle beschikbare campsites. Doet ook dienst als GPS. Een van de meest betrouwbare reismaatjes. 
  • Ferry: De ferry dienst tussen beide eilanden is vrij duur. Zorg ervoor dat je de camper kan droppen van waar je vertrekt zodat je deze ferry geen twee keer moet nemen.

Stop zeker weten hier: 

  • Hot Water Beach: De naam zegt het al, neem een schop, graaf een ondiepe put en voor je het weet loopt die vol met heerlijk warm water. Een unieke ervaring. 
  • Hobbiton: Het hobbit dorp uit de Lord of the Rings films is de meest bezochte toeristische attractie in Nieuw-Zeeland maar laat dat je vooral niet afschrikken. Het is een must als je er bent, en zeker als je een Tolkien fan bent.  
  • Rotorua: Dampende warmwaterbronnen, spuwende geisers en modderbaden. Je vindt het allemaal in Rotorua, dat recht in een geothermisch gebied is gelegen. Bezoek zeker ook eens de mooie stad maar bereid je voor op de geur van rotte eieren door al dat zwavel. 
  • Abel Tasman National Park: Parkeer je camper en ga 3-5 dagen wandelen in dit prachtige park. Adembenemende vergezichten en prachtige natuur. Geen fan van wandelen? Spring in een kajak en laat de stroming je meevoeren. 
  • Milford Sound: Veel reizigers noemen dit de mooiste plek op aarde. Wanneer het regent (75% van de tijd) zie je duizenden grote en kleine watervallen. Op zonnige dagen krijg je een spectaculair zicht op de omringende bergen. Welk weer dan ook, dit is de moeite waard.

Camper bestemmingen: Australië

Australië is nog zo'n bestemming die extreem populair is bij toeristen. Hier ontmoet je talloze mensen die zich tot het vanlife bekeerd hebben. De immense grote van dit eiland maken van Australië de perfecte bestemming voor een campertrip. Omdat het land zo gigantisch is moet je ook wel enkele keuzes maken. De Oostkust is de populairste maar dus ook de drukste. De Westkust is ook prachtig maar met iets minder hoogtepunten. Welke kant je ook kiest, je hebt sowieso 3-5 weken nodig als je een stressvrije trip wilt maken.

Australië camper tips:

  • Department of Conservation: Gelijkaardig aan Nieuw-Zeeland, deze overheidsinstantie creëert gratis camping plaatsen op de mooiste plekjes. Hou er rekening mee dat er geen accommodatie is op deze plaatsen. Als je wil douchen zal je moeten betalen voor een camping. 
  • Download de CamperMate app. Op deze app vind je de mooiste routes en alle beschikbare campsites. Doet ook dienst als GPS. Een van de meest betrouwbare reismaatjes. 
  • Check deze roadtrip die je langs de volledige Oostkust van Australië brengt. 

Stop zeker weten hier: 

Of je nu de Oostkust of Westkust afgaat, blijf de kust volgen. Op deze route kom je zo goed als elk hoogtepunt tegen. 

Camper bestemmingen: Canada

In Canada krijgt 'groot' een nieuwe betekenis. Alles is hier groter. Grotere meren, grotere bergen, bredere wegen, dichtere bossen, meer wild. Als je echt into the wild wil reizen, dan kom je best naar Canada. Omdat het land zo gigantisch groot is, wordt het aangeraden om er met een camper te reizen. De wegen zijn er ook naar aangelegd. Op de baan passeer je meer dan één gigantische motorhome, of zelfs bussen. 

De meeste mensen trekken op verkenning in West Canada omdat daar de meeste hoogtepunten te vinden zijn en de wegen het beste zijn. Nadeel daaraan is dat het er vrij tot zeer druk kan worden. Er zijn niet zoveel wegen en iedereen trekt naar diezelfde hoogtepunten. Maar zelfs al is het vrij druk op de wegen, dan nog mag een camper trip door Canada niet ontbreken op je bucket list. 

Canada camper tips:

  • Canada heeft een kort hoogseizoen dankzij het weer. In juli en augustus is het weer perfect, maar dat weet iedereen dus in deze maanden kan het er zeer druk worden. Dat betekent ook dat je al je kampeerplaatsen maanden op voorhand moet boeken. Juni is eigenlijk de perfecte maand om te reizen in Canada. Het weer is ok en het hoogseizoen start pas 21 juni dus je kan perfect weer vertrekken voor de massa toestroomt.
  • Koop een national park pass: Het is goedkoper om zo'n pass te kopen dan te betalen voor elk park apart. Zo'n pass is ook nog eens een heel jaar geldig dus je kan er goedkoper op Ebay vinden of de jouwe daar verkopen eens je reis erop zit. 
  • Gasbuddy app: Vind de tankstations die het dichtst bij jou liggen en vergelijk de benzine prijzen via deze app. 
  • Een gigantische mobilhome huren is eigenlijk echt tof. Het duurt even voor je het gewoon bent hiermee te rijden maar vanaf dan gaat het vlot. Probeer wel nooit alleen zo eentje te parkeren. Je hebt altijd een partner nodig hiervoor. 
  • Bij KILROY ontwierpen we al twee zalige camper reizen in Canada, eentje voert je naar het Oosten, de andere naar het Westen

Stop hier zeker: 

  • Vancouver: Een van de leukste steden ter wereld! Hier niet enkele dagen spenderen is eigenlijk een reis-misdrijf.
  • Emerald Lake: Een zeer populaire toeristische attractie en terecht. Emerald Lake kan je vinden in Yoho National Park (ook al een highlight). Je kan er rond wandelen, de kajak nemen of erin zwemmen. Pas wel op, het is vrij koud.
  • Weg van Banff naar Japer: Deze weg is 300 km lang en is werkelijk adembenemend. Het is één van de mooiste wegen in de wereld en ongeacht hoe druk het er wordt, deze weg is de moeite waard. 

 

Camper bestemmingen: De VS

Een camper trip naar de VS vergt wat extra planning omdat er zoveel types camper reizen zijn die je kan doen: Big City Trip, National Park Trip, Cultuur Trip... Combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk, zeker als je naar de West kust rijdt, waar zoveel te zien is. De VS is nog zo'n gigantisch land waarbij de hoogtepunten erg ver uit elkaar liggen. Hou er rekening mee dat wanneer je een camper reis naar de VS plant, je minstens 5 weken tijd moet uitrekken. 

USA camper tips:

  • Koop een national park pass: Het is goedkoper om zo'n pass te kopen dan te betalen voor elk park apart. Zo'n pass is ook nog eens een heel jaar geldig dus je kan er goedkoper op Ebay vinden of de jouwe daar verkopen eens je reis erop zit.
  • Gasbuddy app: Vind de tankstations die het dichtst bij jou liggen en vergelijk de benzine prijzen via deze app.
  • Met een camper door grote steden rijden is geen pretje. Zoek een hostel net buiten de stad waar je kan slapen tijdens een korte citytrip. Deze hebben altijd grote parkeerplaatsen beschikbaar voor campers. 
  • Freedom Camping is beschikbaar maar niet zo wijdverspreid als in Canada of Nieuw-Zeeland. Check zeker de lokale regels over waar je kan wildkamperen. 
  • Je kan zalige roadtrips maken in elk deel van de VS. Hier heb je al 2 prachtige voorbeelden, eentje door Cowboy County en eentje die je door de zuidelijke staten voert.

Hier moet je zeker stoppen:

  • National parks: Bezoek zeker Yellowstone en Yosemite. Twee van de populairste en mooiste parken in het Westen. 
  • Vegas: Na enkele weken in een camper verlang je waarschijnlijk naar wat meer luxe. Ben je op zoek naar een fancy resort? Ga naar Vegas! Sin City is perfect voor een bezoek als je van Monument Valley komt of op weg bent naar de Grand Canyon
  • Highway 101: Deze prachtige route voort je langs de volledige Westkust en brengt je langs steden zoals Seattle, Los Angeles, San Francisco en San Diego. Tijdens je rit heb je constant een prachtig uitzicht op de oceaan. Met uiteraard een paar prachtige zonsondergangen. 
  • Route 66: Waarschijnlijk de bekendste snelweg in de VS. Route 66 brengt je van Chicago naar Santa Monica in LA. Perfect voor zij die wat meer van het Amerikaanse binnenland willen zien. 

Europees camper avontuur: De Balkan

Tot nu toe leek het alsof je naar de andere kant van de wereld moet reizen om een zalige camper reis te maken. Dat is echter helemaal niet zo. Veel mensen vergeten dat er nog een vrij groot deel van het Europese continent nog relatief onbekend is bij het grote publiek: De Balkan. Ben je op zoek naar een zalige reis met je camper niet zo ver van huis, dan moet je zeker deze landen eens bekijken. 

Slovenië wordt vaak het Europese Nieuw-Zeeland genoemd en is gemaakt om met een camper door te reizen. 54% van het land is bedekt met bossen en het is een van de meeste groene landen in Europa. Reis verder naar Kroatië, wat iets populairder is bij toeristen (bedankt Game of Thrones) of ga meer naar het zuiden naar Bosnië en Herzegovina, Montenegro of Albanië. Je kan al deze landen aandoen in slechts een paar weken tijd dus een roadtrip door de Balkan mag gerust hoog op je bucket list staan. 

Balkan Camper Trip: 

  • Gebruik Interrail om naar je beginpunt te reizen. Vertrek je vanuit Slovenië en wil je daar makkelijk geraken? Neem de trein! Het kan goedkoper uitkomen dan vliegen en je ziet nog iets onderweg ook.
  • Check zeker eens deze twee roadtrips: Een Sloveense Roadtrip en een die je door de volledige Balkan meeneemt. 

Klaar om op avontuur te vertrekken?

Pfew, dat was heel wat informatie. Het kan een beetje overweldigend lijken, maar wees gerust, wij zijn hier om jou te helpen. We helpen met de planning van je reis van A tot Z en geven je een heleboel tips van plekken die je niet mag missen op je reis. Belangrijker nog, wij kunnen jou de camper van je dromen huren en ervoor zorgen dat je die simpelweg moet oppikken als je land of arriveert op je startpunt. Kom eens langs om te praten over de zorgeloze camper trip die op je ligt te wachten!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?